И самоковци защитиха джамията си, готови са на съвместни действия с Дупница и Кюстендил Десетки граждани днес се събраха на мълчалив протест пред Байракли джамия в Самоков, информират от пресцентъра на Общината. Да подкрепи инициативата на Методи Чимев и Петър Паунов пред джамията застана и кметът на Самоков Владимир Георгиев точно в 11.30 часа, когато в Софийски апелативен съд започна гледането на делото по иска на мюсолманското вероизповедание да бъде признато за правоприемник на мюсолманското вероизповедание по време на Османската империя. Удовлетворяване на иска ще означава, че вероизповеданието ще има основание за претенции към т.нар. вакъвски имоти, които основно включват съществуващи джамии и прилежащите площи. Припомняме, че мюфтийството заведе дела срещу общините, в които има джамии, собственост на дадена община, обявени за национални паметници на културата. Едно от тези дела е за собствеността на Байракли джамия в Самоков. За момента тези дела са спрени именно защото се очаква решение на Софийски апелативен съд по иска на мюсолманското вероизповедание.samokov2
samokov-1Днес пред Байракли джамия бяха поставени националното знаме и знамето на община Самоков. Във военната терминология това е символичен знак за принадлежност на дадена територия. По този начин самоковци казаха, че джамията е паметник от национално значение, собственост на община Самоков. И трябва да остане като такъв. Мълчаливото бдение продължи около половин час. 
"В скоро време ще се формулират действията на местната власт и гражданите. Този акт ни обедини и от тук нататък ще се обсъждаме съвместни действия", заключват от самоковската община.