„България си ти“: Позицията на Дангов е обидна спрямо доброволците, целта е  политическа и долна ОБНОВЕНО Kато обидна спрямо доброволците определи позицията на директора на ОДБХ Кюстендил д-р Първан Дангов за млякото, дарено в края на срока му на годност от сдружение "България си ти" председателят Димитър Куцаров в интервю за Дарик. "Обидно е ветеринарен лекар да дава оценка за хранителните продукти, раздавани от доброволци, които работят денонощно. Целта е политическа и долна. Млеката не са вредни, те се продават до всяко едно училище и са предназначени за деца. В един момент излиза, че раздаваме млека, вредни за децата, къде на етикета го пише? Това, че ние сме взели една дарена храна и сме я разнесли по домовете, не значи, че имаме вина. Причините са по- дълбоки. Нека Дангов да отнесе въпроса до НС, да има етикети, че продукцията е вредна за децата", заяви Димитър Куцаров.
Той обясни, че млякото е раздадено в срок на годност и е изчислено по 3 кофички на човек. Доброволците са ги раздали лично по стаите, за да са сигурни, че ще се изяде в срок. Останалото се излива, а пластмасовата опаковка се издава за отпадъци. Директорите са били известени, че срокът на годност изтича след 48 часа и неконсумираното след този срок трябва да се изхвърли.
В България се изхвърлят над 360 тона храни на боклука, при положение, че в страната има най-голям брой гладуващи в целия ЕС. Във всички цивилизовани държави има хранителни банки, целта им е хранителните продукти, когато им идва срока на изтичане, навместо да се хвърлят на боклука, да се раздадат на хората в порядъка от 48 до 72 часа. Това е нашата роля, да осигурим тези храни, които са дарени на хранителната банка да бъдат консумирани и след изтичане срокът им на годност да се изхвърлят, обобщи Димитър Куцаров.