Инж. Чимев: Болницата и детската в “Таушаница” са окаяни, или ги правим или не Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев сподели на пресконференция днес, че очаква евентуалното взимане на облигационен заем да породи дискусии по време на заседанието на Общинския съвет в петък.
 „За мен е ясно, че няма друг избор, освен взимането на такъв заем. Мен не ме е срам да го искам. Това не е заем на Чимев, а на Община Дупница. И в момента изплащаме облигационен заем, който е теглен преди години. Изплаща го Община Дупница. Не съм против никой, който е на друго мнение. И не го искаме, защото е най-лесно така, а защото е належащо. Очаквам различни коментари и предложения от страна на общинските съветници. Надявам се само те да бъдат градивни за доброто на Дупница и мотивирани. Населението на общината не трябва да е заложник. Знаете какъв е сградния фонд на общинската болница и финансовото й състояние. Ако сега не се предприемат мерки, едва ли скоро ще имаме възможност да го подобрим. Трябва ли болничните сгради да са в това състояние и какво са виновни работещите там и лекуващите се. Общината трябва да подаде ръка. Детската градина в “Таушаница” е в окаяно състояние, трябва да се оправи. Там има над 80 деца и само тя остана неоправена. Или правиме или не правиме“, каза градоначалникът.DSC00200
Той допълни, че около 2 млн. и 300 хил. лева от въпросния заем ще отидат за погасяване на стари задължения. „Ангажиментите на Общината към банки възлизат месечно на 116 000 лева, което прави около 1 392 000 лева годишно. Срокът на заема е 10 години, защото това според нас е най-удачния вариант, за да може това да не се отрази на общината. Ще се плаща на две вноски годишно с изравнителните субсидии. Ако имаме възможност – може ина 3-ата, 5-ата или 7-ата година да го погасим предсрочно. Няма гаранция, че ще е пълния размер от 3 млн евро, но ще е поне 2 млн. Чувам коментари защо за 10 години, а не за по-малко. Просто, защото ако е за 5, тогава ежеседмично, а дори и ежедневно ще сме със сапорирани сметки“, допълни инж. Чимев.