Средновековна църква "Свети Никола". Намира се в градския парк, в центъра на града.

Кръстокуполна църква със свободни рамена и голяма полукръгла апсида, с дължина 7,20 м. и ширина 5,70 м. Построена е през ХІІ-ХІІ век и реставрирана през 1937 г. по проект на арх.Рашенов. Изградена е от тухли върху каменни основи. Характерният и градеж, тухлените редове са замазани през ред, както и дванадесет стенният купол и аркирани ниши определят живописния и вид. Църквата е била изцяло изписана отвътре, като от стенописите до днес са запазени само отделни фрагменти. Паметник на културата от национално значение.

Възрожденска църква "Свети Георги". Намира се в кв.Гюргево. Построена е през 1839-1840 г. от майстор Цветко от с.Жабляно, Радомирско. Църквата е уникална със своята вътрешна дървена архитектура.

Възрожденска църква "Свети Четиридесет мъченици". Намира се в близост до центъра на града. Построена е през 1859 г. от майстор Цветко от с.Жабляно, Радомирско. Изографисана е през 1878-1879 г. Съхранява ценни икони и образци на възрожденското резбарско изкуство.

Паметник на загиналите в Отечествената война. Най-горещия гейзер на Балканския полуостров.

В Сапарева баня са представени повечето политически сили в България. Има общински структури на БСП, СДС, ГЕРБ, НДСВ, БЗНС и др.

След предпоследните местни избори /2003/ кмет на града е незвисимият Сашо Ивнов, подкрепян от дясно-центристки партии, а за председател на общински съвет бе избран Венчо Златанчев. На последните избори за Европарламент /2007/ при ниска активност победител стана ГЕРБ, измествайки традиционните десни и БСП от челните места.

Сред изявените местни политици се броят Николай Фарфаров- лидер на БСП, председателят на СДС- Марта Копанарска, председателят на ГЕРБ - Росен Тимчев и земеделският лидер и бивш кмет Цветан Динев.

На местните избори 2007 г. втори мандат спечели независимият кандидат инж. Сашо Иванов, подкрепен от НДСВ. За трети пореден път за председател на Общинския съвет бе избран Венчо Златанчев от НДСВ.

На парламентарните избори 2009 г. ГЕРБ стана първа сила в общината на голяма дистанция пред БСП.

В местността Кременик се намира праисторическо селище, където са открити много археологически находки, доказващи, че там животът не е прекъсвал от ранния през средния и късния неолит.

Първите обитатели на праисторическото селище са дошли от долината на Струма и са носители на една от най-древните цивилизации в Европа.

Най-старото известно име на града Германея (варианти Гермае и Германос), който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня, се обяснява чрез езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“ (съответства на гръцкото therm-os, английското и немското warm).

Според езиковедите името е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори. Други предполагат, че Герман е бил тракийски бог на топлината и привеждат примери от народната митология, където Герман е бог на светкавиците и гръмотевиците.

При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

Тракийското име на селището оцелява непроменено много векове, като днес го носи река Джерман. През III в. Германия е известна вече като град и става един от важните центрове на провинция Вътрешна Дакия.

До 1943 година името на селото е Горна баня. В 1955 година към Сапарева баня е присъединено селото от източната страна на Джерман Гюргево (бившето Мацакурово).

В 1974 година към Сапарева баня е присъединено и село Сапарево и селището е обявено за град. В 1986 година Сапарево отново е отделено в самостоятелно селище.

Преобладаващият планински релеф, стръмните склонове на Кабулския дял на северозападната част на Рила с дълбоко врязаните реки Джерман и Горица, Седемте рилски езера и екологично чистата и почти девствена природна среда създават великолепни условия за планински туризъм.

От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир. От близките села могат да се предприемат интересни туристически походи из Северозападна Рила.

По екологична пътека може да се стигне до водопада на река Бистрица, маркирани пътеки отвеждат до планинските хижи, а любителите на височините могат без особени усилия да достигнат до върховете Голям и Малък Сиврия, Кабул и др.

Особено преживяване предлага посещението на каскадата от седем водопада, предпоследният от които – Овчаренският, е висок 39 м.

Сапарева баня и курортът Паничище са изходен пункт и за туристически маршрути, излети и екскурзии към високопланинската част на Рила.В Сапарева Баня се намира единственият гейзер в Континентална Европа.Той е горещ 103 градуса по целзии.

Сапарева баня Обща информация

 

Община Сапарева баня е разположена на площ от 180,8 кв.км. в Югозападна България в североизточната част на Кюстендилска област и граничи с общините Самоков / Софийска област /, Рила и Дупница.

Общият брой на населението в общината е 8981 жители.

Център на общината е град Сапарева баня.

Градът е разположен на 75 км. югозападно от гр. София и на 56 км. от областния център Кюстендил. В близост до община Сапарева баня минава една от основните пътни артерии в страната – международен път Е79, част от международен транспортен коридор №4, чието икономическо значение за общината ще се увеличи след построяването на моста при Видин – Калафат.

Община Сапарева баня е разположена на територия с разнообразен релеф, включващ равнинна част от Дупнишката котловина и част от долината на река Джерман, стръмните склонове на Рила към Сапарева баня и с. Овчарци и ниската планинска верига със заоблени и лесно достъпни склонове на Верила.

Сапарева баня попада на една от разломните линии, пресичащи Краището в резултат на което са се появили извори в града. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан / 103 градуса по Целзий /.

Природните богатства, климат и местоположение на общината са предпоставка за развитието на балнеолечение, екологичен и селски туризъм.

Надморската височина варира в големи граници, от 600 до над 2600 метра, което е причина за разнообразния физикогеографски облик на общината.

Средната надморска височина в периметъра на сметището е около 730 м., като релефът тук може да се отнесе към типа на хълмисто – нископланинския релеф.

Районът на депото, според геоморфоложкото райониране на Република България ( по География на България, 1997 г. ) се отнася към Рилския подрайон на Рило – Пиринския район на подобласт на Рила и Пирин и Местенската грабенова долина на Македоно – Родопската област.

Рилският подрайон има планински и високопланински релеф с подчертано вертикално разчленение, като на запад релефа постепенно става нископланински и хълмист.

Subcategories